Hoe ontstaan spataderen?

Geüpdated op 10 september 2018

Spataderen zijn verwijde aders in de benen. Ze ontstaan als de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Wat houdt dit in? Ik licht het graag even toe.

De werking van het bloed transportsysteem
Slagaders (arteriën) en aders (venen) vormen het transportsysteem van ons bloed. Slagaders (arteriën) bevoorraden het lichaam van zuurstofrijk bloed, terwijl de aderen (venen) gebruikt bloed (zuurstofarm bloed) terug naar het hart en de longen transporteren. Onze arteriën en venen verwerken ongeveer 7000 liter bloed per dag. Bij de terugreis van de benen naar het hart, moet het bloed over een lange afstand vervoerd worden en dit tegen de zwaartekracht.

Het veneuze systeem

De venen in het been worden verdeeld in oppervlakkige en diepe venen. Beide systemen zijn op verschillende plaatsen aan elkaar verbonden door schakels die “perforanten” worden genoemd. Het diepe veneuze systeem ligt tussen de spieren diep in het been en is verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de terugvloei van bloed naar het hart.

Het oppervlakkige veneuze systeem ligt net onder de huid en verzamelt ongeveer 10% van het zuurstofarme bloed uit de benen. De oppervlakkige venen zijn daarom niet absoluut noodzakelijk voor de terugreis van het bloed omdat deze taak gemakkelijk kan worden overgenomen door de diepe venen. Spataders ontwikkelen zich enkel in de venen die behoren tot het oppervlakkige veneuze systeem.

Image

Hoe ontstaan spataderen?

De stroom van zuurstofarm bloed naar het hart tegen de zwaartekracht in, wordt gehandhaafd door de pompfunctie van het hart en de activiteit van de kuitspieren. Bij beweging, zoals bijvoorbeeld wandelen, trekken de kuitspieren samen en duwen ze op de venen die het zuurstofarme bloed bevatten en dat naar boven sturen, tegen de zwaartekracht in. Dit proces staat bekend als de “spierpompfunctie”. Om ervoor te zorgen dat het zuurstofarme bloed niet terugstroomt naar beneden, zijn de venen voorzien van kleppen. Deze kleppen openen in een gezonde situatie enkel voor bloed dat teruggevoerd wordt naar het hart. Gezonde kleppen sluiten af om te voorkomen dat het bloed weer naar beneden stroomt.

Als de kleppen niet goed werken, kan het bloed terugstromen naar beneden en verzamelen in de benen/voeten. Dit verhoogt de druk binnenin de venen en de venen zullen permanent uitzetten. Zo ontstaan er spataders of teleangiëctasieën.

Image

Voor wie is sclerotherapie geschikt?

Elke maand voorzien wij tijd voor een aantal gratis intake-gesprekken. Neem dus gerust contact met ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Image

Farah Bourakadi

Directeur - Huidtherapeute Gent

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging. Jarenlang ging ik langs bij artsen, dermatologen en plastisch chirurgen om hen te informeren over de correcte toepassing van huidverbeteringstechnieken zoals laserbehandelingen of het correct aanbrengen van peelings en fillers. Ik werk mee in een gereputeerd medisch kabinet dat voortdurend nieuwe tests uitvoert en op zoek gaat naar nog betere toepassingen. Ik mag met gepaste trots zeggen dat ik nu aan het hoofd sta van mijn eigen multidisciplinaire privékliniek.

Lees meer