Wat gebeurt er tijdens de sclerotherapie ?

Geüpdated op 10 september 2018

U bent van plan om een sclerotherapie behandeling te laten uitvoeren, maar je zit toch nog met wat vragen? Geen nood, ik licht de behandeling graag even toe, zodat je precies weet hoe we te werk gaan. 

Observatie

In een ideale situatie wordt voorafgaand aan de sclerotherapie een ultrasound/duplexonderzoek uitgevoerd. Zo kan uw arts beslissen of de grotere venen al dan niet behandeld moeten worden. Nadien zal u samen met uw arts een behandelplan bespreken.

Sclerotherapie behandeling

In principe worden de grotere spataders eerst behandeld. Teleangiëctasieën komen als laatste aan bod. Onze arts spuit het scleroseermiddel in de zieke vene onder vorm van een vloeistof of een schuim. U zal een klein prikje voelen, maar het inspuiten zelf is nagenoeg pijnloos. Oppervlakkige venen kleuren onmiddellijk wit na het injecteren omdat het scleroseermiddel het bloed wegduwt uit de ader. Een sclerotherapiesessie duurt tussen de 10 en de 30 minuten, afhankelijk van de ernst van uw spataders. Het is mogelijk dat u meerdere sessies nodig heeft.

Image

Verwerkingsfase

Net zoals bij laser en zoals bij radiofrequentie-ablatie moet u nog enkele weken, soms maanden, afwachten om het definitieve resultaat te zien. Uw lichaam heeft tijd nodig om de behandelde vene af te breken en te verwerken. Zoals bij andere behandelmethoden zal onze arts u zeer waarschijnlijk aanraden om gedurende enkele dagen/weken een drukverband of compressiekousen te dragen.

Aandachtspunten na de behandeling

Na de behandeling moet u in beweging blijven. Het is aan te raden om gedurende 15 tot 30 minuten rond te wandelen. Nadien kunt u uw normale dagelijkse activiteiten hervatten en kunt u meteen weer aan het werk. Zoals na iedere behandeling van spataders wordt aanbevolen om even niet deel te nemen aan inspannende sportieve activiteiten, hete baden of sauna’s te nemen, te zonnen of lange afstandsreizen te maken. Onze arts zal u gepersonaliseerd advies geven over wat u wél en wat u beter niet doet na de behandeling.

Voor wie is sclerotherapie geschikt?

Elke maand voorzien wij tijd voor een aantal gratis intake-gesprekken. Neem dus gerust contact met ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Image

Farah Bourakadi

Directeur - Huidtherapeute Gent

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging. Jarenlang ging ik langs bij artsen, dermatologen en plastisch chirurgen om hen te informeren over de correcte toepassing van huidverbeteringstechnieken zoals laserbehandelingen of het correct aanbrengen van peelings en fillers. Ik werk mee in een gereputeerd medisch kabinet dat voortdurend nieuwe tests uitvoert en op zoek gaat naar nog betere toepassingen. Ik mag met gepaste trots zeggen dat ik nu aan het hoofd sta van mijn eigen multidisciplinaire privékliniek.

Lees meer