Wat te doen tegen spataderen?

Geüpdated op 10 september 2018

Last van spataderen hebben is niet fijn. Je hebt liever geen last van symptomen zoals een gevoel van spanning, zwaarte of zwelling, nachtelijke krampen, pijn, jeuk, een prikkend, stekend of tintelend gevoel in de benen

Beweging

Bewegen is belangrijk voor de bloedsomloop en het is goed voor de aders. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn allemaal bijzonder bevorderlijk voor het activeren van de spierpomp. Als je te veel tijd besteedt al zittende, zorg er dan voor om af en toe een moment in te lassen om te bewegen.

Er zijn een aantal oefeningen die je hierbij zeker kunnen helpen.

Koud water

Bewegen is belangrijk, maar het stimuleren van je benen met koud water aan het eind van een douche bijvoorbeeld, helpt ook. De koude zorgt ervoor dat de venen vernauwen, waardoor het transport van zuurstofarm bloed richting het hart, bevorderd wordt. Geniet van een paar minuten rust en hef uw voeten zo vaak als u kan. Dit zal het transport van zuurstofarm bloed naar het hart verbeteren.

Vermijd hitte

Vermijd lange, hete baden, lange sessies in de sauna en langdurig zonnen. De warmte zorgt ervoor dat de bloedvaten uitzetten. Het is ook belangrijk om voldoende te drinken en om een evenwichtig dieet te handhaven. Overgewicht zet extra druk op de aders.

Kleding

Bewaar uw hoge hakken voor speciale gelegenheden. Schoenen met een kleine hak van enkele centimeters zijn beter voor het activeren van de spierpomp en de veneuze functie.

Voor wie is sclerotherapie geschikt?

Elke maand voorzien wij tijd voor een aantal gratis intake-gesprekken. Neem dus gerust contact met ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Image

Farah Bourakadi

Directeur - Huidtherapeute Gent

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging. Jarenlang ging ik langs bij artsen, dermatologen en plastisch chirurgen om hen te informeren over de correcte toepassing van huidverbeteringstechnieken zoals laserbehandelingen of het correct aanbrengen van peelings en fillers. Ik werk mee in een gereputeerd medisch kabinet dat voortdurend nieuwe tests uitvoert en op zoek gaat naar nog betere toepassingen. Ik mag met gepaste trots zeggen dat ik nu aan het hoofd sta van mijn eigen multidisciplinaire privékliniek.

Lees meer