Wat zijn spataderen?

Geüpdated op 10 september 2018

Wat zijn spataderen eigenlijk? Hoe komt u eraan? En vooral, hoe voorkómt u die ontsierende aderen? Waarom heeft u zulke vermoeide benen of zware benen?

Wat zijn spataderen

Spataders zijn pathologisch vergrote oppervlakkige aders in de benen. Vaak beginnen ze te kronkelen. De kleinste van deze spatadertjes worden “teleangiëctasieën” of “spiders” genoemd, terwijl met spataders of varices meestal de grotere zieke aders bedoeld worden.

Wat is de oorzaak van spataderen?

Spataders zijn meestal te wijten aan een erfelijke zwakte van het bindweefsel. Vroeg of laat verstoort deze zwakte de functie van de aders in de benen en leidt dit tot spataders.

Een gevorderde leeftijd, hormonale factoren, gebrek aan lichaamsbeweging, zitten of staan gedurende lange periodes en overgewicht kunnen het risico op de ziekte en alle symptomen verhogen.

Wat zijn de symptonen?

Symptomen van spataders omvatten een gevoel van spanning, zwaarte of zwelling, nachtelijke krampen, pijn, jeuk, een prikkend, stekend of tintelend gevoel in de benen. In ernstige gevallen kan er sprake zijn van vochtophoping in het weefsel (oedeem) en ontsteking of pigmentatie van de huid.

Zelfs kleine spatadertjes, zoals teleangiëctasieën, kunnen symptomen veroorzaken. Deze teleangiëctasieën kunnen een teken zijn van onderliggende problemen. Het beste is om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Voor wie is sclerotherapie geschikt?

Elke maand voorzien wij tijd voor een aantal gratis intake-gesprekken. Neem dus gerust contact met ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Image

Farah Bourakadi

Directeur - Huidtherapeute Gent

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging. Jarenlang ging ik langs bij artsen, dermatologen en plastisch chirurgen om hen te informeren over de correcte toepassing van huidverbeteringstechnieken zoals laserbehandelingen of het correct aanbrengen van peelings en fillers. Ik werk mee in een gereputeerd medisch kabinet dat voortdurend nieuwe tests uitvoert en op zoek gaat naar nog betere toepassingen. Ik mag met gepaste trots zeggen dat ik nu aan het hoofd sta van mijn eigen multidisciplinaire privékliniek.

Lees meer