Welke complicaties kunnen onbehandelde spataders veroorzaken?

Geüpdated op 10 september 2018

Spataders zelf zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel lastige tot gevaarlijke verwikkelingen hebben. Daarom raad ik iedereen aan die er last van heeft om toch naar onze arts vrijblijvend te consulteren.

Spataders, niet zo mooi en vaak pijnlijk

In het begin zijn de uitgezette en kronkelende aders enkel hinderlijk omwille van hun uiterlijk. Spataders veroorzaken vaak geen symptomen in een vroeg stadium. Nadien kan er zich vocht ophopen in de benen (oedeem). Het ontstaan start in de voeten en rond de enkels en gaat vaak gepaard met een gevoel van spanning, jeuk of pijn.

De symptomen worden erger na lang rechtstaan of op warme zomerdagen, maar verbeteren bij bewegen met de benen of bij liggen. Als de ziekte verder ontwikkelt, kunnen chronische huidveranderingen met lastige jeuk ontstaan. De huid wordt donkerder en lijkt bruinachtig of gevlekt.

Chronische veneuze insufficiëntie verhoogt het risico op een hele reeks ernstige complicaties, met inbegrip van ontsteking en veneuze zweren (ulcus cruris). Dit zijn wonden die slecht of helemaal niet genezen. Bovendien kunnen er zich bloedklonters (trombose) vormen in de diepe aderen en in het ergste geval leidt dit tot een longembolie.

Voor wie is sclerotherapie geschikt?

Elke maand voorzien wij tijd voor een aantal gratis intake-gesprekken. Neem dus gerust contact met ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Image

Farah Bourakadi

Directeur - Huidtherapeute Gent

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging. Jarenlang ging ik langs bij artsen, dermatologen en plastisch chirurgen om hen te informeren over de correcte toepassing van huidverbeteringstechnieken zoals laserbehandelingen of het correct aanbrengen van peelings en fillers. Ik werk mee in een gereputeerd medisch kabinet dat voortdurend nieuwe tests uitvoert en op zoek gaat naar nog betere toepassingen. Ik mag met gepaste trots zeggen dat ik nu aan het hoofd sta van mijn eigen multidisciplinaire privékliniek.

Lees meer