Welke soorten spataderen zijn er?

Geüpdated op 10 september 2018

Wist je dat er verschillende soorten spataderen zijn? Lang niet iedereen is er zich van bewust dat we meerdere soorten spataders hebben. Je hebt namelijk de reticulaire spataderen en tubulaire spataderen. En ook wordt er onderscheid gemaakt in het formaat van de aders. Wat houdt dit in?
Teleangiƫctasieƫn en reticulaire spataders

Uitgezette blauw- of roodachtige aders met een diameter tot 1 mm heten teleangiëctasieën. Ze liggen direct onder het huidoppervlak en zijn goed zichtbaar.

Reticulaire spataders hebben een diameter tot 3 mm, zitten ook in de huid en vormen dikwijls een netwerk.  De blauw-groenachtige aders zijn duidelijk zichtbaar onder de huid. Teleangiëctasieën en reticulaire aders zijn dikwijls een cosmetisch probleem. Hun onaantrekkelijk uiterlijk is de reden waarom vele mensen hiervoor een behandeling willen.

Image
Perforanten
Perforanten zijn de schakels tussen de oppervlakkige en de diepe venen. Ze zorgen ervoor dat er bloed naar het diepe systeem vloeit. Elk been heeft tot 150 van deze perforanten. Als hun functie verstoord is, draait de stroomrichting van het bloed : een deel van het bloed stroomt niet meer naar het diepe systeem, maar blijft in de oppervlakkige venen. Wanneer perforanten uitgezet zijn, zijn ze zichtbaar als uitstulpingen op de huid.

Zijtakken

Zijtakken zijn grotere aders die uitmonden in de hoofdtakken of stamvenen. Uitgezette zijtakken komen vaker voor in het onderbeen dan op de dij en vormen uitgesproken, tastbare spataders.
Image

Stamvries

Elk been heeft twee stamvenen: de grote saphena (Latijn : vena saphena magna), die van de binnenkant van de enkel naar de lies loopt en de kleine saphena (Latijn : vena saphena parva), die loopt van de buitenzijde van de enkel tot net boven de knieholte. Stamvarices ontwikkelen zich als de kleppen van deze aderen niet goed functioneren en niet in staat zijn om het bloed te transporteren zoals het hoort.

Stamvarices zijn meestal niet van buitenaf zichtbaar omdat ze dieper liggen in het weefsel. De aanwezigheid van stamvarices wordt onrechtstreeks opgemerkt als het teveel aan zuurstofarm bloed blijft zitten in de zijtakken, die dan wél duidelijk zichtbaar zijn. Dit is de reden waarom zijtakvarices en stamvarices zich dikwijls tegelijkertijd voordoen.

Voor wie is sclerotherapie geschikt?

Elke maand voorzien wij tijd voor een aantal gratis intake-gesprekken. Neem dus gerust contact met ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Image

Farah Bourakadi

Directeur - Huidtherapeute Gent

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging. Jarenlang ging ik langs bij artsen, dermatologen en plastisch chirurgen om hen te informeren over de correcte toepassing van huidverbeteringstechnieken zoals laserbehandelingen of het correct aanbrengen van peelings en fillers. Ik werk mee in een gereputeerd medisch kabinet dat voortdurend nieuwe tests uitvoert en op zoek gaat naar nog betere toepassingen. Ik mag met gepaste trots zeggen dat ik nu aan het hoofd sta van mijn eigen multidisciplinaire privékliniek.

Lees meer